Dajmtårta
Dajmtårta
3 äggvitor
2 dl socker
1 dl grovt hackad sötmandel
Sätt ugnen på 140°C. Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum tillsammans med 1 dl av sockret. Bunken ska kunna vändas upp och ner utan att smeten trillar ut och smeten ska vara blank. Vänd sedan, med stora luftiga tag, ner den resterande sockermängden samt den hackade mandeln. Rita en cirkel med diametern 22 cm på ett bakplåtspapper och fyll sedan denna med marängsmeten. Grädda längst ner i ugnen ca 60 min. tag ut och låt kallna. Lossa marängbotten från pappret och lägg på ett nytt bakplåtspapper. Sätt en krage av aluminiumfolie runt marängbottnen, ungefär 6 cm hög.
Fyllning
4 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl socker
2 st dubbel-dajm
Vispa grädden. Vispa äggulor och socker riktigt pösigt och så länge att inga sockerkorn känns i smeten. Hacka dajmen ganska smått. Blanda ner hälften av grädden i äggsmeten. Tillsätt dajmen och sist resten av grädden med stora luftiga tag. Fyll i dajmsmeten ovanpå marängen och sätt tårtan plant i frysen. När tårtan stelnat, packa in den i folie för bästa resultat.
Garnering
2 st dubbeldajm
Ta fram tårtan ca 25 min innan servering, lägg den på ett fat. Hacka dajmen och häll ovanpå, låt tina.