Chokladmoussetårta

Chokladmoussetårta

3 ägg
¾ dl socker
½ dl potatismjöl
½ dl vetemjöl
2 msk kakao

Sätt ugnen på 200°C och smörja och bröa en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda samman mjölsorterna med kakaon. Sikta ner detta i äggblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen o grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 18 min eller tills kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp.

Ljus chokladmousse

200 g ljus blockchoklad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Mörk chokladmousse

200 g mörk blockchoklad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Gör en chokladmousse i taget.
Dela blockchoklad i mindre bitar och smält i vattenbad. Vispa ner äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Vispa grädden till skum och rör ner den, lite i taget, i chokladsmeten.

Garnering

1 ½ dl starkt kaffe
100 g mörk blockchoklad
100 g vit blockchoklad

Torka av o rengör formen. Dela kakan i två bottnar och ringla kaffet över de båda bottnarna. Lägg den ena tårtbottnen i formen. Klicka i och bred över hälften av den ljusa moussen och därefter hälften av den mörka moussen. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa proceduren. Släta till ytan och låt formen stå kallt i minst 5 timmar.
Dela den mörka chokladen till garneringen i mindre bitar och smält den i vattenbad. Bred ut chokladen ganska tunt på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Skär chokladen med en osthyvel till tunna flak eller lockar. Upprepa med den vita chokladen och lägg sedan chokladgarneringen ovanpå tårtan. Låt tårtan stå kallt innan den serveras – kan även frysas, ta då upp den dagen innan den ska ätas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0